Practicum 8

1ste semestervak op 5 studiepunten
damien
Beginnend forumgebruiker
Beginnend forumgebruiker
Berichten: 27
Lid geworden op: 01 okt 2008, 13:54

Practicum 8

Berichtdoor damien » 05 nov 2009, 19:13

Voor degenen die practicum 8 nog moeten doen: het principe is vrij eenvoudig, maar het duurt kei lang (van 13u tot 17u30 bij ons). Neem gewoon de labonota's eens door.
Je hebt dus een kolf met 2-butanol erin op een bepaalde temperatuur. Daarna moet je telkens weer 20 druppels aftappen van de kraan om te spoelen, dan 10 druppels van de damp nemen, en 0.5ml vloeistof. Daarna voeg je 2ml zuiver water toe aan het mensel, waardoor de relatieve concentratie van butanol vermindert in het reactievat. Deze procedure (20 druppels spoelen, 10 druppels damp, 0.5ml vloeistof nemen, dan 2ml water erbij) herhaal je een aantal keer (zie tabel in labonota's). Daarna veranderen de hoeveelheden die je moet wegnemen en toevoegen (bv. 2ml vloeistof i.p.v. 0.5ml, enz). Let goed op om telkens de juiste hoeveelheden weg te halen en terug bij te voegen, en let op dat je geen stap overslaat.
De hoeveelheden damp en vloeistof die je telkens eruithaalt, moet je analyzeren met de refractometer. Nick zal uitleggen hoe het werkt: het is heel simpel. De refractometer zegt jou wat de brekingsindex is van je staal. Jij moet dan in de (gegeven) tabel aflezen, bij de gemeten brekingsindex, wat de concentratie is van butanol in je staal. Dat zet je dan uit op je grafiek.
De volgende vragen zijn: zoek het azeotroop (dit is het punt waarbij je voor damp en vloeistof dezelfde concentratie hebt gemeten). Geef hiervan samenstelling en temperatuur (gewoon aflezen op de grafiek die je getekend hebt). Zet dan vol% om in massa% en mol%. Dit is dus een eenvoudige "chemische" berekening. Je weet dat massa = volume * dichtheid (je moet dus de dichtheid van butanol weten, dit is 0.8063 g/cm3). Dus massaprocent(butanol) = massa(butanol) / [ massa(water)+massa(butanol) ]. Voor de molfractie gebruik je aantal mol = massa / molaire massa (molaire massa butanol: 74.122 g/mol), en dan molprocent(butanol) = mol(butanol) / [ mol(water) + mol(butanol) ]. Voor vol% zijn we 76% uitgekomen, voor massa% hadden we iets van 72% als ik het me goed herinner, en voor mol% hadden we 38%. Dit waren onze experimentele waarden. Er was een afwijking van enkele procenten met de waarden die we konden afleiden uit de gegeven grafiek.
De afwijking tussen de gemeten en gegeven waarden wordt verklaard door enerzijds meetfouten, maar ook omgevingsfactoren, onder meer de luchtdruk die verschillend is van experiment tot experiment. Aangezien een andere luchtdruk een andere temperatuur geeft voor het azeotroop, verklaart dat waarom je curve lichtjes verschoven is tov. de gegeven curve.
Bij ons heeft hij ons voor het practicum ook gevraagd om een beetje uit te leggen wat we gingen doen (gewoon het principe even uitleggen, hij vroeg geen theorie of zo).
jorben
Op weg naar biggest IRW-fan!
Op weg naar biggest IRW-fan!
Berichten: 217
Lid geworden op: 29 dec 2008, 20:20

Re: Practicum 8

Berichtdoor jorben » 20 nov 2009, 13:10

Wat Damien zegt klopt allemaal.

Het is idd een lang practicum, maar met een goede taakverdeling ben je wel om 17u klaar. Wij hadden het zo verdeeld: 1 iemand voert de handelingen vd proef uit, 1 iemand bepaalt de brekingsindex en 1 iemand houdt zich bezig met de berekeningen en de grafiek. Als je goed doorwerkt is het verslag ongeveer klaar als je stopt met de metingen.

Bij ons kwam Rahier kijken en begon vragen te stellen. Waarom wordt mengsel troebel? Uitleg geven over ontmengingsgebied enz.

Nog 1 opmerking: voorzichtig zijn als je vloeistoffase onttrekt aan het mengsel met de spuit want 87° is behoorlijk warm:p.

Terug naar “Thermodynamica”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron