Pagina 1 van 2

Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 12:06
door Hilke
ok, waarschijnlijk heel domme vraag, maar kan iemand mij (liefst met alle tussenstappen) zeggen hoe men aan
lambda (beat) = 1/2 lambda (amplitude)
T (beat) = 1/2 T (amplitude)
f (beat) = 1/2 (f1-f2)

ik zit volgens mij ergens verkeerd me mijn tekens, maar ik zie het dus niet
ik kwam uit lambda (beat) = 4 pi / (k1+k2) en lamda (amplitude)= 4pi (k1-k2)

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 12:38
door Minnebo
Helemaal niet stom hilke (cfr. "Er bestaan geen domme vragen, enkel domme antwoorden.")
Het is normaal dat je het zowat omgekeerd uitkomt, ik weet nog dat ik daar bij het leren ook mijn vragen bij had, en dat dat allemaal niet zo conform was met de formules die we ervoro gezien hadden... Maar dus gewoon aannemen, dat hebben de mensen met wie ik dat besproken had mij ook gezegd. Beats is nu eenmaal een speciaal geval en dan moet je maar denken (en mss is het ook zo, dat daar andere forumules voor zijn...

Het belangrijkste om gans de redenering te kunnen maken is dat je je begin goed hebt

nl. de regel is dat f=2pi/omega
MAAR bij beats is het blijkbaar (don't ask me why) omgekeerd: f(beat) = omega(beat)/2pi
als je dan omega uitschrijft als omega 1 - omega 2 (dat is logisch dat omega(beat) eigenlijk een delta(omega) voorstelt daar een beat door een optelling van 2 (minstens) golven tot stand komt.
=> f(beat)=omega 1 - omega 2 /2pi
de definitie zegt dan hier wel weer dat f=2pi/omega geldt (dit is omdat we nu niet meer in de beats ziten)
zodanig dat we de bovenstaande term kunnen opsplitsen in f(beat)=f1-f2
voila.

Voor lamda(beat) is de redenering analoog, je moet voor lamda beat de traditionele formule omdraaien (lamda=2pi/k)
=> lamda(beat)=k(beat)/2pi
en dan weer verder werken, k(beat) als een verschil uitschrijven en dan zie je dat je telkens 1/lamda(1) - 1/lamda(2) krijgt

het magische woordje hier is beat daarvoor gelden dus andere formules

hopes that helps ;)

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 12:50
door Tom
*nvm zie sander zen bericht* :p

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 12:59
door Rednas
pieter misschien uw formules nog is leren??:p

T * w = 2pi

T=1/f DUS

2pi*f = omega

en dan krijgde bij beats: uw enveloppe is uw beat, dus daar de frequentie van zoeken:

deltaomega=2pi fbeat
omega1-omega2= 4 pi fbeat (want deltaomega is (omega1-omega2)/2
dan

2pi f1 - 2pi f2 = 4 pi fbeat

en dan uiteindelijk

fbeat = (f1 - f2) / 2


hopelijk zijn alle foute formules en misverstanden ineens de wereld uitgeholpen:p

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 13:49
door Kenny M
Rednas schreef:omega1-omega2= 4 pi fbeat (want deltaomega is (omega1-omega2)/2


Is deltaomega niet gewoon gelijk aan omega1-omega2 ?
Zodat je fbeat=(f1-f2) krijgt?

We hebben hier een oefening van gemaakt en daar staat bij mij ook dat fbeat=(f1-f2)/2. Maar ik ben gaan kijken naar het juiste antwoord van die oefening (in de fishbane) en da was ni hetzelfde als op mijn blad.
De uitkomst in de fishbane kon je wel bekomen met de formule fbeat=(f1-f2).

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 14:00
door Gill
Ah nee he kenny.
Ik doe het gewoon als volgt (kvind dit persoonlijk makkelijker):
Zoals ge bij omega & K substitutie uitvoert kunt ge dit ook bij de frequentie, en de kleine dw en dk ware golfgetal en pulsatie van de beats dus analoog:

f1 = F + df
f2 = F - df
waarbij df de frequentie van de beat is

--> f1-f2 = 2df
--> df = (f1-f2)/2

en df = fbeat

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 14:14
door Kenny M
mja, dan zal da antwoord in de fishbane fout zijn zeker ^^

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 14:34
door dirk
Rednas schreef:
(want deltaomega is (omega1-omega2)/2



Waarom da?

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 15:07
door Gill
dirk schreef:
Rednas schreef:
(want deltaomega is (omega1-omega2)/2



Waarom da?


Op analoge wijze als ik mijn df berekent heb hierboven...

En kenny: idd, da antwoord is fout. In de les kwamen we ook 430 uit

Re: Beats

Geplaatst: 09 jun 2009, 15:10
door Rednas
dirk schreef:
Rednas schreef:
(want deltaomega is (omega1-omega2)/2



Waarom da?




omda uw omega1= grote omega + deltaomega
omega 2= grote omega - deltaomega

en as ge daar deltaomega uithaalt dan krijgde toch omega1 - omega 2 = 2 deltaomega