Weer een vraag naar correctie, zijn de volgende statements juist?
1) Volgens de Wet van Dalton ligt de kooktemperatuur lager bij een mengsel van vluchtige vloeistoffen met beperkte (tot geen) mengbaarheid dan hun individuele componenten (hier 98,6°C waarbij aniline 180°C en water 100°C als kooktemperatuur bezit bij 1 Atm).
Wet: P = P(0)a + P(0)b
Hogere druk <=> lagere temperatuur vereist (van nature hoge dampdruk, minder energie nodig om de atmosferische druk te bereiken)
2) p 56 van 68 {T,x} (links reël, rechts ideaal), p57 (rechtsboven) {T,t} (Volume 1, Deel 2: Hoofdstuk 7: Fasenleer)
Vrijheidsgraden:
Bij de opwarming: Vr = c + 2 - f = 2 + 2 - 2 = 2
Bij koken : Vr = c + 2 - f = 2 + 2 - 3 = 1 (3 fasen in evenwicht (vloeistof A en B en gas d), als p = cte (zoals in dit geval 1 Atm) ==> Vr = 0)
Vanaf vloeistof B (in dit geval aniline) volledig weggedestilleerd is : Vr = c + 2 - f = 2 + 2 - 2 = 2 (sprongewijze stijging)
Vloeistof A (water) en damp d: Vr = c + 2 - f = 1 + 2 - 2 = 1 (p = cte (zoals in dit geval 1 Atm) ==> Vr = 0)
==> Destillatie stopgezet, enkel nog water over (nutteloos) met achtergelaten onzuiverheden.
3) Formule van Egon onderaan (ongeveer zo): V(H2O) = p(aniline)M(H2O)P(0)(H2O)V(aniline) / p(H2O)P(0)(aniline)M(aniline)